W każdej nowoczesnej kuchni powinna znaleźć się waga kuchenna. Co jednak zrobić, gdy nam się akurat zepsuła lub nie mamy tego cudu techniki? Skorzystać z pomocy tego, co się w danej chwili w niej znajduje - szklanek i sztućców! Podane niżej przykłady dotyczą zastawy o znormalizowanych wymiarach. Przedstawione ilości są najczęściej używane w różnej maści przepisach.
1. Łyżka
1 łyżka = 3 łyżeczki
2 łyżki = 1/8 filiżanki / 6 łyżeczek
4 łyżki = 1/4 filiżanki / 12 łyżeczek
8 łyżek = 1/2 filiżanki
12 łyżek = 3/4 filiżanki
16 łyżek = 1 filiżanka
2. Łyżeczka
1 łyżeczka = ok. 3-5 g
1/2 łyżeczki = ok. 2 g
1/4 łyżeczki = ok. 1 g
3. Szklanka
1 szklanka = 260 g mąki / 300 g cukru
3 1/3 szklanki = 866 g mąki / 1000 g cukru
4. Filiżanka
1 filiżanka = 1/4 l
2 filiżanki = 1/2 l
4 filiżanki = 1 l
5. Szczypta
1 szczypta = 1/4 g
2 szczypty = 1/2 g
4 szczypty = 1 g
Do tej pory bazowałam się na przelicznikach kuchennych ze Smaker.pl, ale teraz dla wiarygodności chyba zacznę porównywać z Twoimi miarami. :D
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam. Sam używam ich w swojej kuchni i póki co (zdaniem bliskich) gotuję smacznie :P
Usuń